Bijtwond

Bijtwonden mogen niet onderschat worden. zo bevat het menselijk speeksel veel bacteriën en andere organismen welke ernstige infecties kunnen veroorzaken. Kattenbeten kunnen soms dieper zijn dan dat verwacht wordt door de puntvormige wondjes. Hierdoor kunnen diepere structuren beschadigd raken.

Behandeling bijtwond

1. Reinigen

Bijtwonden zijn altijd gecontamineerd (besmet met bacteriën) dus een grondige reiniging door het spoelen met kraanwater, fysiologisch zout of een licht desinfecterend middel is essentieel. Gebruik hiervoor een ontsmettingsmiddel, jodium of Mesitran honinggel. Grotere bijtwonden of bijtwonden in het gelaat moeten soms gehecht worden, hoewel dit bij een grote kans op infectie niet altijd verstandig is.

2. Verbinden

Breng eerst Mesitran honinggel aan om bacteriën te doden en het gevaar op infectie te minimaliseren. Dek de bijtwond af met een niet verklevend zalfkompres (Klinitulle) en verbind de wond afhankelijk van de locatie met een Klinifix fixatiewindsel (Hydrolast of Cohesive 4cm breed) of een wondpleister (Kliniplast Comfort).

3. Behandeltips

  • Verwissel het verband dagelijks of op indicatie van de arts.
  • Inspecteer de wond op ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Raadpleeg de huisarts bij koorts of als de wond gaat infecteren.
  • Als de gewonde de laatste 5 jaar geen tetanusvaccinatie heeft gehad, is het aan te bevelen om met de huisarts te overleggen of dat een nieuwe vaccinatie nodig is. In sommige gevallen is het noodzakelijk om preventief antibiotica te starten. Overleg daarom bij een bijtwond met de huisarts.