{{Message}}

Genezingsproces

Droog en vochtig wondmilieu

Binnen de wondgenezing kunnen we onderscheid maken tussen droog wondmilieu en een vochtig wondmilieu. 

Droog wondmilieu

Bij een droog wondmilieu laat je de (acute) wond op de natuurlijke manier genezen. Er zal zich dan een korst vormen, en na verloop van tijd zal de korst er vanaf vallen en is de wond genezen. Indien men de wond wil afdekken dan kiest men voor een droog wondmilieu voor een zogenaamd traditioneel wondverband.
Bij een droog wondmilieu biedt de relatief ‘droge’ wondbodem en de droge harde wondkorst tegenwerking in de genezing. Bij beweging of stoten, breekt de korst en gaat de wond opnieuw bloeden. Het proces begint van voren af aan. Kleine huis-, tuin-, en keukenwondjes laten genezen onder een korst is uitstekend, maar bij grotere acute wonden en chronische wonden is bewezen dat de genezing veel sneller en beter verloopt in een vochtig wondmilieu. 

Vochtig wondmilieu

Tegenwoordig prefereert men een zogenaamd vochtig wondmilieu boven een droog wondmilieu, met name bij grote(re) en/ofcomplexe wonden. Een vochtig wondmilieu houdt in dat de wond vochtig blijft, terwijl de wondranden en omliggende (gezonde) huid droog zijn. Dit kan men creëren met behulp van zogenaamde speciaal wondverbanden.

Een speciale wondverband absorbeert het overtollige wondvocht, maar behoudt op de wond een juiste hoeveelheid wondvocht. Doordat de wond vochtig blijft kunnen nieuw gevormde cellen zich veel gemakkelijker, zelfs 2x sneller, verplaatsen over het wondbed, dan bij een droog wondmilieu.

Andere functies van speciale wondverbanden zijn:
• Absorberen van wondvocht
• Beschermen van de wond
• Reinigen door opname in verband

Klinion maakt gebruik van cookies.

Om de website van Klinion goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.