{{Message}}

Huidaandoeningen

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. De vroege/acute vorm ontstaat vaak 2 tot 3 maanden na de geboorte en duurt tot een jaar of 2. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak ook een aanleg om allerlei allergieën te ontwikkelen, zoals hooikoorts, astma of een voedingsallergie. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch.
Atopisch eczeem heeft een sterk wisselend beloop. Doel van de behandeling is de frequentie en de ernst van de klachten zo laag mogelijk te houden. Allereerst moeten algemene maatregelen worden genomen. Zo moet om een te droge huid te voorkomen niet te heet of te lang worden gedoucht en wordt bij voorkeur alleen gebaad met badolie. Na het baden of douchen de huid insmeren met een neutrale crème (bv Lanette crème), bij voorkeur op de nog enigszins vochtige huid. Het gebruik van zeep moet worden geminimaliseerd. Contact met dierlijke huidproducten, zoals huisdieren, maar ook wollen kleding of donsveren, kan beter vermeden worden als men hiervan een verergering bemerkt.

Medicamenteus kan een crème of zalf met corticosteroïden worden voorgeschreven. Deze crèmes werken vaak goed op korte termijn, maar kunnen op lange termijn de huid zwakker maken. Het is belangrijk ze verstandig te gebruiken na goede instructie van de huisarts of dermatoloog. Tegen de jeuk kunnen antihistaminica worden voorgeschreven of wordt de Wet Wrap techniek aanbevolen. 

Deze ondersteunende Wet Wrap behandeling bestaat uit het verbinden van de aangedane lichaamsdelen met een vochtige laag Tubifast buisverband 2 way stretch afgedekt met een droge laag Tubifast. Doordat de huid langdurig vochtig wordt gehouden, werken de zalven dieper in de huid en is er dus een minder sterke concentratie corticosteroïden nodig. Daarnaast voorkomt de vochtige laag in grote mate de jeuk. De huid is volledig beschermd en kan dus niet open gekrabd worden. Gevolg is een betere nachtrust en een huid die tot rust kan komen. 

Naast Tubifast buisverband zijn er kant-en-klare pakjes ontwikkeld die de Wet Wrap behandeling vereenvoudigen. Dit zijn de zogenaamde Tubifast Garments, bestaande uit maillots, handschoenen, sokken, leggings en hempjes.

Klinion maakt gebruik van cookies.

Om de website van Klinion goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.