{{Message}}

Acute wonden

Neusbloeding

Wat is een neusbloeding? 

Een neusbloeding of bloedneus is een vervelende aandoening. Zelfs bij een geringe bloeding, gaat het om een enorme hoeveelheid bloed. Meestal gaat het om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot. Bij ouderen bloedt er ook wel eens een bloedvaatje achter/boven in de neus, zodat er vooral bloed achter in de keel loopt (en bijna niets voor uit de neus). 

De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) ontstaan zonder duidelijke oorzaak; in 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen zoals korstjes die losraken door krabben of doordat de neus hard wordt gesnoten. Oorzaken kunnen ook zijn een ongeluk van de neus (klap, stoten) of beschadiging van het neusslijmvlies (bijvoorbeeld door medicijnen die in de neus worden geneveld), verhoogde bloeddruk of het gebruik van bloedverdunners.'s Winters, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen vaker voor; de verkoudheden veroorzaken eveneens uitdroging en ontsteking van het neusslijmvlies.


Behandeling neusbloeding

Meestal is een neusbloeding niet erg en gaat vanzelf of met behulp van eenvoudige maatregelen over. 
Deze maatregelen zijn: 

• ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht naar voren gebogen en adem rustig door uw mond; 
• snuit de neus een keer goed uit; 
• druk de neusvleugels tegen het neustussenschot, vlak onder het neusbeen goed dicht gedurende tien minuten (let goed op de tijd); 
• herhaal deze procedure een tweede keer, indien het niet voldoende effect geeft; 
• plaats, indien beschikbaar, een speciale neustampon (Klinispon Noseplug) in de neus. Deze zwelt op en heeft een stollende werking; 
• Door deze handelingen ontstaat er een bloedstolsel waardoor de bloeding stopt; 
• Overleg met de huisarts indien de neusbloeding niet stopt.

Klinion maakt gebruik van cookies.

Om de website van Klinion goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.